Het invullen van een wedstrijdformulier in het tafeltennis is niet altijd even eenvoudig, want je moet namelijk veel gegevens invullen waardoor een foutje al snel is gemaakt.

Echter krijg je bij een foutief ingevuld formulier ook nog eens een boete opgelegd door de NTTB (Nederlandse TafelTennis Bond) en dat is toch heel erg zonde van het geld, want door goed op te letten dat alles op de juiste plek en uiteraard ook goed is ingevuld voorkom je een boete.

Onderstaand vind je aan de hand van een tweetal formulieren meer informatie over hoe je een wedstrijdformulier nou eigenlijk in hoort te vullen.

Het eerste formulier is een officieel wedstrijdformulier van de NTTB waar op iedere plek een omcirkeld getal is weergegeven. Deze getallen kun je in onderstaande tabel terug vinden en daar staat omschreven wat je op welke plek moet invullen.

Dan het tweede formulier. Het is natuurlijk leuk als je zegt wat er waar ingevuld moet worden, maar het is altijd handig om het in een voorbeeld te zien. Kortom, dit formulier.

Dit is de betekenis van het onderstaande:

Cijfer (is het omcirkelde cijfer in bestand 1), daarachter de omschrijving van wat er ingevuld moet worden en tussen haakjes () wat er in het tweede bestand als voorbeeld is ingevuld. 

 1. Niet-landelijke teams: Vul de afdeling in (West).
 2. Speeldatum (za. 10-09-2011).
 3. Wedstrijdnummer. Dit is terug te vinden op het competitieschema (70901).
 4. De naam van de THUISspelende vereniging (Combat).
 5. Tijdstip waarop de wedstrijd begint; staat op het competitieschema(14.00 uur).
 6. In welke competitie speel je; wat niet van toepassing is doorstrepen. Dit is altijd de soort competitie die bovenaan je competitieschema staat (Jongens).
 7. De competitieklasse waarin je speelt; zie competitieschema (3).
 8. De poule of groep waarin je speelt; zie competitieschema (A).
 9. De letters van de 2 spelers die voor de thuisvereniging dubbelen (A/B).
 10. De letters van de 2 spelers die voor de uitspelende vereniging dubbelen. Let op, in dit voorbeeld is gekozen om de 4e speler van het team alleen de dubbel te laten spelen. Deze is als "W" genoemd. Dit zal waarschijnlijk zeer zeldzaam voorkomen, maar wanneer dit wel het geval is dan (en alleen dan) moet ook punt 30 worden ingevuld. (W/Z).
 11. Hier worden alle gamestanden (uitslagen van de games) ingevuld. Als voorbeeld staat hier alleen de eerste regel. Voor de overige voorbeelduitslagen zie het tweede bestand. (8-11, 9-11, 12-10, 7-11).
 12. Hier komt de einduitslag van de set te staan. Let op: Hier mag UITSLUITEND
  1-0 of 0-1 komen te staan! Dat is ongeacht de gamestanden. Hierachter wederom alleen de setstand van de eerste regel. Voor de overige voorbeelden van setstanden zie het tweede bestand (0-1).
 13. Hier komt de einduitslag van ALLE wedstrijden over deze dag te staan. Dit is altijd een optelling van alle setuitslagen (2-8).
 14. De naam EN het teamnummer van de thuisspelende vereniging moeten hier worden ingevuld (Combat 2).
 15. In deze 3 vakjes komen de namen te staan (bij voorkeur de volledige namen) van de thuisspelende spelers (Laurens Burgers).
 16. Iedere speler heeft een uniek nummer gekregen. Dit is je bondsnummer en moet hier worden ingevuld (3796773).
 17. Mocht er een speler invallen uit een lager team (let op, het getal van het teamnummer moet altijd hoger zijn dan dat van het team waar in wordt ingevallen) dan kan dat hier worden aangegeven. In het voorbeeld is speler C als invaller genomen uit team 4 (4).
 18. Het aantal gewonnen partijen van de spelers wordt hier ingevuld. Let op: Dit is dus altijd een 0, 1, 2 of 3. Ook nu weer alleen het aantal gewonnen partijen van de eerste speler staat hierachter vermeld (1).
 19. Hetzelfde geldt natuurlijk hier voor het aantal verloren partijen van de spelers. Dit is het aantal verloren partijen van speler A in dit voorbeeld (2).
 20. De naam EN het teamnummer van de thuisspelende vereniging moeten hier worden ingevuld (Docos 2).
 21. In deze 3 vakjes komen de namen te staan (bij voorkeur de volledige namen) van de uitspelende spelers (Michael Bultema).
 22. Iedere speler heeft een uniek nummer gekregen. Dit is je bondsnummer en moet hier worden ingevuld (3825776).
 23. Mocht er een speler invallen uit een lager team (let op, het getal van het teamnummer moet altijd hoger zijn dan dat van het team waar in wordt ingevallen) dan kan dat hier worden aangegeven. In het voorbeeld heeft de uitspelende vereniging geen invallers (-).
 24. Het aantal gewonnen partijen van de spelers wordt hier ingevuld. Let op: Dit is dus altijd een 0, 1, 2 of 3. Ook nu weer alleen het aantal gewonnen partijen van de eerste speler staat hierachter vermeld (3).
 25. Hetzelfde geldt natuurlijk hier voor het aantal verloren partijen van de spelers. Dit is het aantal verloren partijen van speler X in dit voorbeeld (0).
 26. Hier moet de naam van degene die tekent, normaal gesproken de aanvoerder, komen te staan. Vele handtekeningen willen nog wel eens onleesbaar zijn, vandaar
  (Laurens Burger).
 27. Hier moet worden getekend. Let op, degene die tekent is verantwoordelijk dat ALLES goed is ingevuld! (handtekening).
 28. Hier moet de naam van degene die tekent, normaal gesproken de aanvoerder, komen te staan. Vele handtekeningen willen nog wel eens onleesbaar zijn, vandaar
  (Michael Bultema).
 29. Hier moet worden getekend. Let op, degene die tekent is verantwoordelijk dat ALLES goed is ingevuld! (handtekening).
 30. Zoals al eerder gezegd... Dit wordt zeldzaam ingevuld omdat dit niet vaak voorkomt. Dit is echter wel verplicht wanneer je een 4e speler alleen de dubbel laat spelen (W=3777630 Hannes de Koning). 

Moet je toch nog vragen hebben vraag het dan aan bijvoorbeeld een bestuurslid of wellicht een ervaren speler. Zij zullen je graag helpen. 

Het witte formulier (het voorste) is ALTIJD bestemd voor de NTTB of NTTB-afdeling.
Het gele formulier (het tweede) is voor de THUIS spelende vereniging.
Het blauwe formulier (het derde) is voor de UIT spelende vereniging.
Dit staat helemaal onderaan alledrie de formulieren en let er alsjeblieft vooral ook nog eens extra op dat ze alledrie GOED te lezen zijn!
Wanneer een Docos-team thuis speelt zorg er dan voor dat je alles goed invult. Na afloop moet het formulier afgegeven worden aan het hoogst thuisspelende team die dan ervoor zal zorgen dat alle formulieren nog eens extra gecontroleerd worden EN met de post op tijd
(dus dezelfde dag/avond nog) verzonden worden naar de juiste adressen.
Veel speelplezier!

Laatst gewijzigd: 10-09-2011 door Peter Milikan.